Siirry suoraan sisältöön
Oksitosiini miehillä vaikuttaa eri tavalla kuin naisilla.

Miten oksitosiini miehillä vaikuttaa

Naisilla oksitosiini toimii hiukan eri tavalla kuin miehillä, mutta miten oksitosiini miehillä vaikuttaa? Vaikka seksi tuo mielihyvän tunteita molemmille, niin on havaittu, että se saattaa myös herättää miehissä sekä positiivisia että negatiivisia tunteita. Kaikki tämä juontuu varhaislapsuuden tunnetiloista. Äitisuhde on saattanut olla vaikea, jolloin tunteet ovat negatiivisia ja vastaavasti positiivisia hyvästä äitisuhteesta. Tunteet voivat herätä vasta myöhemmällä iällä, joten se reagointi saattaa tulla esiin täytenä yllätyksenä myös parisuhteessa.

Oksitosiini miehillä vaikuttaa lisääntymiselimissä

Vaikka yleisesti tiedetäänkin, että oksitosiini vaikuttaa äitilapsi suhteen syntymiseen ja helpottaa synnytyksessä, niin myös miehillä se vaikuttaa lisääntymiselimiin. Hormoni vaikuttaa suoraan paisuvaiskudoksiin. Joten se liittyy vahvasti ejakulaatioon eli siemensyöksyyn. Tätä on kuitenkin tutkittu huomattavasti vähemmän miehillä kuin naisilla. Saksassa on kuitenkin tehty tutkimuksia siitä, miten oksitosiini vaikutti miesten tuntemuksiin. Koe tehtiin niin, että vakaassa parisuhteessa oleville miehillä näytettiin naisten kuvia.

Näissä tilanteissa oksitosiini vaikutti niin, että heistä tuli huomattavasti empaattisempia ja tunteellisempia kuin sellaisista miehistä, jotka eivät saaneet suihketta. Joten reagoiminen pelkkiin kuviin oli paljon voimakkaampaa ja reagoiminen oli yhtä voimakasta kuin yleensä naisilla vastaavassa tilanteessa. Joten ainakin suihkeella voidaan herättää miehen seksuaalinen mielihyvä. Hormoni on liitetty yhteen myös rakastumisen tunteisiin. Tutkimus osoitti myös sen, että sillä on yhteys empatiaan.

Hormonisuihke käyttöön, miksi?

Kannattaako miestä herätellä hormonisuihkeella? Se on hyvä kysymys, mutta tärkeintä tutkimuksessa oli huomata se, että raavaskin mies herkistyy kuten naiset synnytyksen yhteydessä, jolloin lapsi syntyy. Joten tästä voi vetää sen loppupäätelmän, että oksitosiini vaikuttaa positiivisesti, jos sosiaalisissa taidoissa on heikkouksia. Jos koe henkilö oli taitava sosiaalisissa taidoissa jo alun alkaen, hormonilla ei juurikaan ollut mitään vaikutuksia.

Avainsanat: