Äiti ja lapsi

Oksitosiini vie lapsuuden muistoihin

Oksitosiinia kutsutaan ”rakkaushormoniksi” sen monien hyvien vaikutusten vuoksi. Itse asiassa yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on auttaa lapsia tulemaan maailmaan, edistää imetystä ja muodostaa rakastava ja välittävä äiti-lapsi-suhde. Oksitosiini herättää hoivavietin ja liittyy olennaisesti myös ihmisten väliseen nautintoon. Se osallistuu monogaamisten suhteiden muodostumiseen ja ylläpitoon. Eläinten valtakunnassa on eroja oksitosiiniherkkyydessä lajien välillä. Ihmisillä sen on todettu estävän rakastuneita miehiä lähestymästä muita ​​naisia.

Oksitosiini vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämään

Rakkaushormonin vaikutukset voivat näkyä jopa yksilön sosiaalisessa käyttäytymisessä aikuisuuden jälkeen, ja niistä voi tulla esimerkiksi suojaavia tai riskitekijöitä mielenterveyden häiriöille ja sydän- ja verisuonitaudeille. Se liittyy erityisesti sairauksiin, jotka heikentävät sosiaalisia taitoja ja päivittäistä toimintaa. Esimerkkejä tällaisista sairauksista ovat autismi ja masennus. Tutkimalla oksitosiinin vaikutuksia äiti-lapsi-kiintymyksen muodostumiseen ja lapsen kehitykseen voidaan löytää parempia tapoja hoitaa ja ehkäistä näitä sairauksia.

hyvä seksi lisää oksitosiinia. Siksi kyseistä neuropeptidia kutsutaan rakkaushormoniksi. Sitä vapautuu kehosta yhdynnän, kosketuksen ja hieronnan aikana. Sen voima seksissä perustuu siihen, että se lisää ihmisen positiivisia tunteita ja luottamusta kumppaniin. Lisäksi se vaikuttaa erityisesti naisiin: estrogeeni stimuloi sen tuotantoa, kun taas testosteroni tukahduttaa sen. Läheisyys lisää oksitosiinin kautta hyvänolontunnetta.

Neuropeptidi oksitosiini humalluttaa

Vuonna 2020 Birminghamin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että oksitosiini vaikuttaa ihmisen aivoihin kuten alkoholi. Molemmat voivat lisätä luottamusta, anteliaisuutta ja empatiaa. Samalla molemmat voivat vähentää stressiä ja pelkoa. Siksi seksi tosiasiassa tekee ihmisen ikään kuin humalaiseksi. Rakkaushormoni on todellinen elämän ilon lähde.

Avainsanat: