Siirry suoraan sisältöön
fifty shades of grey

Fifty Shades of Grey tarjoaa kulttuurielämyksiä seksin varjolla

Fifty Shades of Grey villitsee lukijansa

Brittiläisen E. L. Jamesin kirjoittama Fifty Shades of Grey on villinnyt ihmisiä ympäri maailman, ja noussut nopeasti kansainväliseksi ilmiöksi. Se kuvaa nuoren opiskelijanaisen ja rikkaan liikemiehen välistä kiihkeää suhdetta. Kirja tunnetaan yksityiskohtaisista sadomasokistisistä seksikohtauksistaan. Kyseinen kirja on myös saanut kaksi jatko-osaa, ja siitä on tehty myös ensimmäiseen kirjaan perustuva elokuva, joka on myös saavuttanut suuren suosion.

Fifty Shades of Grey tarjoaa kulttuurielämyksiä seksin varjolla. Se kajoaa moniin kulttuureihin liittyvviin tabuihin seksistä ja etenkin sadomasokismistä. Tarinan varjolla seksitabuihin on helpompi tutustua, ja ne voivat saada lukijan pohtimaan suhdettaan seksiin ja sadomasokismiin. Kerronta vie lukijan mukanaan. Ilmiöitä ei viedä ääripäihin, joten useampi ihminen voi lukea niistä tuntien olonsa mukavaksi.

Seksi myös myy. Tabut ja seksiin liittyvät asiat kiinnostavat ihmisiä, ja luontaisen uteliaisuuden vuoksi ihmiset tykkäävät lukea niihin liittyviä tekstejä. Fifty Shades of Grey on myös kasvattanut sidontaleikkien suosiota monissa maissa. Yhä useampi ihminen haluaa kokeilla uusia asioita luettuaan kirjan ja pidettyään siitä.

Seksikaupat ovat kasvattaneet suosiotaan kirjan myötä. On havaittu, että sidontaan liittyvien esineiden myynti on ollut kasvussa jo muutamien vuosien ajan. Tabut sidontaan liittyen ovat heikkenemään päin, ja ihmiset ovat suvaitsevaisempia erilaisten seksuaalisuuden toteuttamismuotojen suhteen. Myös Jamesin kirjaan perustuva elokuva, joka on hieman vähemmän paljastava kuin itse kirja, on omiaan herättämään ihmisten kiinnostusta uusia kokeiluja kohtaan. Näin Fifty Shades of Grey tarjoaa kulttuurielämyksiä seksin varjolla – oikeastaan se auttaa muokkaamaan kulttuuria uuteen suuntaan.

Suomessa etenkin kotimaisten BDSM:n liittyvien nahkatuotteiden kulutus kasvanut. Kuluttajat arvostavat laatua, kestävyyttä ja kotimaisuutta. Seksikaupoissa on myös helpompi asioida nykyisin, sillä moni niistä toimii internetissä. Tuotteita voi kätevästi tilata kotiin, ilman punastelua ja piilottelua. Lisäksi valikoimaa löytyy internetissä valtavasti. Myös internet muokkaa seksitabuihin liittyvää kulttuuria, sillä siellä sisältöä ja tietoa on rajattomat määrät. Yhä useampi lukee Fifty Shades of Greynsä tabletin tai e-lukijan näytöltä, jolloin kukaan ei voi arvata, mikä kirja on kyseessä. Moderni teknologia ja rajoja rikkovat kirjat auttavat kehittämään kulttuuria.